Elke waarneming is waardevol

Voor topics over waarneming.nl, registreren van waarnemingen, het waarneming forum, waarneming apps, etc
Gebruikersavatar
NiH
Beheerder
Berichten: 729
Lid geworden op: Vr 22 Nov 2013, 12:20

Elke waarneming is waardevol

Berichtdoor NiH » Ma 11 Jan 2016, 14:25

Hallo allemaal,

Naar aanleiding van heb ik gevraagd aan de waarnemer om deze in te voeren op waarneming. "Is die waarneming wel interessant genoeg dan?"

Ja, zeker! Elke waarneming is waardevol. Altijd.

Maar waarom eigenlijk? Ik zal het proberen uitleggen.

In Haarlem (32km2) zijn enkele tientallen waarnemers actief. Deze waarnemers zijn niet 24/7 actief, maar de een dagelijks, de ander wekelijks, weer een ander incidenteel of eens per maand of willekeurig. Een groot deel van de waarnemers beperkt zich tot een klein gebied of enkele vaste locaties. In de rest van Haarlem zijn die waarnemers niet actief. Een groot deel van die waarnemers beperkt zich ook tot alleen het waarnemen van één of enkele soortgroepen. Bijvoorbeeld vogels. Dat is maar een klein deel van alle wilde natuur die zich in Haarlem bevindt. Dus: Weinig waarnemers, in bepaalde vaste gebieden en beperken zich tot één of enkele soortgroepen. Dan is alles wat in de rest van de stad wordt waargenomen, inclusief veel waargenomen soortgroepen als vogels, nog altijd interessant om te onderzoeken.

Waarnemen is eigenlijk het verzamelen van losse gegevens. Een merel hier. Een pissebed daar. Een margrietje hier. Een rode klaver daar. Al die informatie samen geeft een beeld. Goh, kuifeenden zijn in de winter in het centrum van de stad. En de rest van het jaar vooral in de polders/buiten gebieden. Goh, in de zomer zijn er nauwelijks kokmeeuwen in Haarlem, maar in de winter een paar honderd. Goh, het aantal grote bonte spechten neemt af. In die en die en die jaren waren er zoveel en nu nog maar zoveel. Dat is informatie.

Met die informatie krijg je kennis. Goh, er zijn weinig bonte spechten in Haarlem. Waar leven bonte spechten? Graag in oude bomen. Waarvan het hout een beetje zacht geworden is. Want dan krijg je er met je snavel makkelijker een gaatje in gehakt. Maar aangezien we door de storm veel oude bomen kwijt zijn geraakt en er sindsdien ook regelmatig bomen worden gekapt. Mogelijk dat daardoor het aantal grote bonte spechten afneemt.

Gegevens -> Informatie -> Kennis. Al dit soort dingen weet je alleen als je het bijhoudt. En je weet van te voren niet, waar je volgende week, volgende maand, volgend jaar of over 10 jaar een vraag over gaat hebben of wat je dan gaat opvallen aan de gegevens. Vroeg of laat is alle informatie een keer waardevol.

Alles wat we al jaren registreren is waardevol om de ontwikkeling in klimaatverandering te kunnen zien in de natuur. Maar dat is een vraag die nú op komt en waarvoor oude informatie zeer waardevol is. Terwijl je dat nog niet wist toen je het waarnam. Sinds een tijdje is er op waarneming.nl een onderzoek naar kleurvariatie van buizerds. Ik zeg vaak: Registreer je waarneming -bij voorkeur- met foto. Nu kan iedereen die dat deed eenvoudig al zijn/haar oude waarnemingen erbij pakken en naar de foto's kijken en alsnog die informatie verzamelen. Zonder foto is dat onmogelijk.

Maar koolmees en merel die zijn toch overal? Nou ja, is dat zo? In Haarlem, en vooral in de wijken, wordt héél weinig waargenomen. Veel minder dan bijvoorbeeld in de Hekslootpolder, Poelpolder, Veerpolder en Haarlemmerhout. Er zijn wijken waar al in geen jaren meer een koolmees en/of pimpelmees gemeld is. Tja, waarom niet? Misschien zijn de wijken zo versteend, dat ze liever in andere wijken zitten. Misschien zijn in die wijken wel gewoon weinig mezen. Of misschien zijn er gewoon geen waarnemers die ze invoeren. Vogelaars slaan in veel gevallen de 'gewone' soorten over. Met als gevolg dat er gaten vallen in je gegevens. Dus zie je een merel en zou je hem wel willen invoeren. Doen!! Ook 'gewone' en 'algemene' soorten kunnen ineens achteruit gaan, zich verplaatsen, vreemd gedrag vertonen, kleurvariaties hebben, etc.

Als er veranderingen plaatsvinden, verschuivingen in bloeitijd, verschuivingen in broedperiode, verplaatsingen van het ene gebied naar het andere, veranderingen in wel/niet aanwezig, kleurvariaties, ziekten etc. Je kunt het pas constateren als je het hebt waargenomen. En vaak zijn er meerdere waarnemingen nodig, van meerdere mensen, uit meerdere gebieden. Veranderingen, ontwikkelingen, maar ook of iets stabiel is, ga je pas zien als je het een tijdje hebt bijgehouden. En vooral: Als je kunt terugkijken!

Even geleden ontdekten we dat een nijlgans met 2 kleurringen één ring kwijt was. Er liepen meerdere nijlganzen in Haarlem rond die het mogelijk konden zijn. De plek van de metalen ring bij de nijlgans (linker of rechterpoot) kon een extra aanwijzing zijn. Hup, even de foto's erbij pakken. En ja, daar hadden we in dit geval wat aan. Het komt ook vrij regelmatig voor dat je denkt te weten wat iets is. Invoeren. Foto erbij. En hè, de expert van waarneming of een andere waarnemer, heeft toch het idee dat het een andere soort is. Soms zijn de verschillen tussen soorten maar klein. Niemand weet van het bestaan van alle soorten in de wereld en wat de verschillen zijn. Maar met de foto's kun je het in veel gevallen toch nog even nagaan. Blader maar eens door de foto's van waarnemingen. Regelmatig een berichtje van een expert van waarneming "Het betreft een andere soort...." Zonder foto's weet je dat niet. Is dat erg? Nou erg is een groot woord, je moet altijd rekening houden met dat de data van waarneming geen wetenschappelijk onderzoek betreft. Maar met foto's hou je de data zo zuiver mogelijk, met zo min mogelijk foutjes. Bovendien leer je er zelf ook nog wat van. Want als het een andere soort betreft, zal je daar volgende keer alert op zijn. Zo zijn er ook mensen die alert zijn op of de vogels geringd of getagd zijn. Ook daar zijn foto's handig voor. Want je ziet het gemakkelijk over het hoofd, zeker als je er niet op let.

Er is tegenwoordig de "". Wat leeft er in de tuinen? Hier op het forum zijn daar ook verschillende topics over. Welke vogels komen bijvoorbeeld op de voederplaats. En waarom? Dat hangt niet af van waar je woont. Of van welke vogels daar zijn. Maar van wat je aanbiedt aan planten, schuilplekken, nestgelegenheid, voedsel, wel/geen kat in de tuin, etc. Al jaren zijn er in de Haarlemmerhout maar 2 eekhoorns. Hoe komt dat? Waarom zijn het er zo weinig? Waarom neemt het aantal niet toe? En als we de eekhoorn willen behouden, moeten we wel weten wat we er aan moeten doen. Zijn er (nieuwe) vijanden in het gebied? Nemen de bomen waarin ze graag leven af? Is er beperkt / steeds minder voedsel beschikbaar? Komen er wel jongen maar gaan ze voor ze volwassen zijn dood (en waarom?) ? Of zijn het misschien 2 mannetjes of 2 vrouwtjes en is voortplanten daarom niet mogelijk?

Om een lang verhaal kort te maken. Je kunt uit een verzameling waarnemingen, en elke waarneming is op een of andere manier onderdeel van een verzameling waarnemingen, zoveel informatie halen. Over het voorkomen, de verspreiding, veranderingen in kleed, gedrag, broed/bloei periode, kwaliteit van lucht en water (verdwijnen van korstmossen, verdwijnen van zoetwaterleven, of juist het voorkomen van bepaalde planten of dieren die er eerder niet waren). Klimaatverandering. Noem maar op. Het voordeel van waarneming daarbij is dat je overzicht kunt krijgen over het geheel. Heel Haarlem. Alle gebieden. Alle soorten. De natuur is een ecosysteem. Het is niet alleen die 'een vogel' of 'een specifieke soort'. Alles hangt met elkaar samen.

Ik nodig een ieder graag uit om een tijdje actief mee te doen. Voer eens een tijdje met enige regelmaat waarnemingen (met foto of geluidsopname) in op waarneming.nl. Je gaat vanzelf merken dat het je meer gaat opleveren dan je in eerste instantie dacht. Je zult er echt van alles van leren. Als je dat wilt, maak dan evt een topic in het board "", je zult zien dat je in de loop van de tijd echt veel nieuwe dingen gaat ontdekken en leren.

Groetjes, Marleen
* . * Lees sinds je vorige bezoek. * *

Terug naar “Waarneming.nl - (Incl. Observado & Apps: ObsMapp/WebObs)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast