Ongewoon veel omvallende bomen in Haarlem!

Voor natuurgerelateerde onderwerpen die voor heel Haarlem gelden.
Gebruikersavatar
NiH
Beheerder
Berichten: 729
Lid geworden op: Vr 22 Nov 2013, 12:20

Ongewoon veel omvallende bomen in Haarlem!

Berichtdoor NiH » Za 25 Jul 2015, 14:59

Hallo allemaal,

Vandaag, 25 juli 2015, een zomerstorm. Met windkracht 9-10 in Haarlem/IJmuiden.

Veel, heel veel bomen waaien om. Bomen staan vol in blad en vangen daardoor veel wind. Mee eens. Maar een boom kan best wel wat hebben. Is het vol in blad staan de reden dat er zoveel bomen omvallen? Ik betwijfel het.

Krijgen de bomen wel genoeg ruimte? Er liggen overal tegels rond de bomen en er is veel bebouwing. Er rijden regelmatig veel te zware vrachtwagens door de straten die mogelijk de grond/wortels losschudden. Op Twitter stelde ik er vragen over. Veel mensen die reageren hebben het over "bomen staan vol blad". Maar er komen ook andere reacties binnen zoals . Hoog grondwater zorgt dat wortels aan de oppervlak blijven en geen grip krijgen in de grond. De straten zijn leeg, niets breekt de wind, alleen de boom. Die dan weer breekt door de wind. De straten veranderen in windtunnels, een boom krijgt hierdoor de windvlaag vol erop. Een paar andere reacties gaan over het klimaat. In Nederland is storm in maanden dat de bomen kaal zijn.

Misschien moeten we wat beter voor onze bomen zorgen om te voorkomen dat bomen nog zo massaal omvallen!

Laat duidelijk zijn dat afvallende takken en bomen die omvallen niet perse iets zegt over de kwaliteit van de boom. Het is volstrekt normaal dat bij windkracht 9-10 veel takken, zeker als ze vol blad zijn, van de bomen waaien. Zeker als er andere ongunstige omstandigheden bij komen. Bijvoorbeeld wanneer de straat een windtunnel wordt met harde wind of wanneer er niets is wat de wind voor de boom breekt. Als de boom de volle windvlaag krijgt, is het logisch dat dat gevolgen heeft. Ook gezonde bomen verliezen met dit weer in deze omstandigheden veel takken of waaien om.

Groetjes, Marleen
* . * Lees sinds je vorige bezoek. * *

stephanvanloon
Berichten: 7
Lid geworden op: Vr 04 Jul 2014, 08:31

Re: Ongewoon veel omvallende bomen in Haarlem!

Berichtdoor stephanvanloon » Zo 26 Jul 2015, 10:33Zaterdag zijn tijdens de zware zomerstorm naar schatting duizenden bomen bezweken of dreigen nog om te vallen. Om die reden raadt Staatsbosbeheer wandelaars af om zondag de bossen in te gaan.

Afbeelding


De zware storm heeft Nederland achter zich gelaten en met de opkomst van de zon kan de schade vandaag opgemaakt worden. Een eerste schatting brengt ons op duizenden gesneuvelde bomen.

Over de vraag of het normaal is dat zoveel bomen bezwijken tijdens een storm zijn de meningen sterk verdeeld. We gaan er met z'n allen vanuit dat bomen diep geworteld in een stevige grond staan, maar als die factor wegvalt en de wind zwelt aan, dan kan een boom aanzienlijk minder wind verdragen.

Diepte van wortels

Alles valt of staat met de wortels, dit zijn immers de "steunpalen" van een boom. Wortels van bomen groeien omlaag en op zij, in steden kunnen deze vaak alleen omlaag door omliggende bebouwing.

Toch groeien wortels niet alsmaar dieper, grondwater houdt de groei op den duur tegen. Het is dan ook afhankelijk van het grondwaterniveau hoe diepgeworteld bomen uiteindelijk staan. Dit varieerd van seizoen tot seizoen en kan de boom aanzienlijk sterker of zwakker maken.

Droge en natte grond

Al tijden is het te droog in grote delen van het land en krimpt het zand in. Hierdoor lijkt het zand wel harder, maar dit komt door de inkrimping. Er ontstaat rond bomen en wortels meer ruimte en de boom staat een stuk minder stevig in de grond.

Tijdens de zomerstorm viel in relatief korte tijd gemiddeld 20 millimeter regen waardoor de toplaag van de grond drassig werd. Meer zand rond de boom spoelt weg en het harde deel wordt drassig.

Als de balans in de grond qua de hoeveelheid vochtigheid goed zou zijn dan staat een boom op zijn stevigst.

Bladeren laten bomen meer wind vangen

Bomen staan in dit jaargetij vol in blad waardoor zowel het gewicht als de hoeveelheid weerstand toeneemt. Met een aantrekkende wind neemt het drukkende gewicht hoog in de boom snel toe. In de winterperiode zijn bomen kaal en vangen tot 3 of 4 keer minder wind dan in de zomer.

Met bovenstaande punten kunnen we dan ook concluderen dat door de droogte bomen minder stabiel zijn gaan staan en de regen de boel juist verergerde door het drassig laten worden van de toplaag. Met de bladeren volop aan de bomen werd het slechts een kwestie van tijd tot de bomen omwaaiden.

Storm met blad aan de boom

Het is geen zeldzaamheid dat een storm overtrekt terwijl bomen nog volop in blad staan. Gemiddeld eens in de 5 jaar is dit het geval. De laatste keer dat dit gebeurde was in oktober 2013.

Bron:

Gebruikersavatar
NiH
Beheerder
Berichten: 729
Lid geworden op: Vr 22 Nov 2013, 12:20

Re: Ongewoon veel omvallende bomen in Haarlem!

Berichtdoor NiH » Di 28 Jul 2015, 06:31

Hallo allemaal,

Het duurde even. Maar inmiddels komen in de media ook allerlei berichten, dat niet alleen het vol in blad staan van de bomen heeft geleid tot zóveel omvallende bomen.

- .
-
-
-

(Dit bericht wordt mogelijk nog aangevuld)

Groetjes, Marleen
* . * Lees sinds je vorige bezoek. * *

Gebruikersavatar
NiH
Beheerder
Berichten: 729
Lid geworden op: Vr 22 Nov 2013, 12:20

Re: Ongewoon veel omvallende bomen in Haarlem!

Berichtdoor NiH » Vr 31 Jul 2015, 06:37

Hallo allemaal,

Vanochtend voor het eerst een bericht met cijfers over de schade aan bomen in Haarlem.

Volgens zijn er 415 bomen omgewaaid.

staat dat Spaarnelanden nog een maand bezig is om alles op te ruimen. Ik ga vandaag aan Spaarnelanden vragen of ze ook wat takken en schors willen laten liggen op plaatsen waar dat kan. Dood doet leven. Dood hout is heel goed voor de natuur. Veel dieren maken daar gebruik van.

Groetjes, Marleen
* . * Lees sinds je vorige bezoek. * *

Gebruikersavatar
NiH
Beheerder
Berichten: 729
Lid geworden op: Vr 22 Nov 2013, 12:20

Re: Ongewoon veel omvallende bomen in Haarlem!

Berichtdoor NiH » Vr 31 Jul 2015, 06:52

Hallo allemaal,

Gaat Gemeente Haarlem alle 415 bomen die zijn omgevallen ook vervangen voor nieuwe bomen?
(En zo ja, op welke termijn?)

Dit is een enorm verlies van groen in onze stad. Maar bomen zorgen ook voor o.a veel verkoeling.
Bovendien leven er veel dieren in de bomen, die nu hun schuil-, slaap-, broed-, en rustplaatsen kwijt zijn!

Groetjes, Marleen
* . * Lees sinds je vorige bezoek. * *


Terug naar “Haarlem Algemeen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast