Westergracht (Hoofdtopic)

Voor natuurgerelateerde onderwerpen in de Leidsevaartbuurt (Incl Houtvaartkwartier)
Gebruikersavatar
NiH
Beheerder
Berichten: 729
Lid geworden op: Vr 22 Nov 2013, 12:20

Westergracht (Hoofdtopic)

Berichtdoor NiH » Wo 19 Aug 2015, 12:27

Hallo allemaal,

Inmiddels zijn er meerdere topics over de Westergracht. Hieronder het lijstje.

- (29-07-2015)
- (19-07-2015)
- (28-03-2015)
- (16-02-2015) (Media)

Wil je zelf meer lezen over de Westergracht, de plannen, ontwikkelingen en huidige stand van zaken:
-
- (op de website Haarlemsbouwplannen.nl)
- (Informatie op website Gemeente Haarlem)

Media:
-
- (18-08-2015)
- (21-07-2015)
- (16-02-2015)

Zijn er nieuwe topics over het onderwerp en/of weet je sites met informatie over dit onderwerp, laat het in dit topic even weten, dan plaats ik ze evt in dit bericht erbij.

Je kunt dit topic gebruiken om vragen te stellen of je te praten over de vernieuwing van het asfalt bij de Westergracht en de kap van de 41 bomen. Als er echt een apart onderwerp is binnen dit geheel kan er evt een apart topic over gemaakt worden.

Groetjes, Marleen
* . * Lees sinds je vorige bezoek. * *

Gebruikersavatar
NiH
Beheerder
Berichten: 729
Lid geworden op: Vr 22 Nov 2013, 12:20

Re: Westergracht (Hoofdtopic)

Berichtdoor NiH » Wo 19 Aug 2015, 15:47

Hallo allemaal,

Maandagavond (17-8-2015) was ik bij de 3e "inloop-avond" van de gemeente. Bij binnenkomst was het nog rustig. Op bijna elke tafel lag een plattegrond/tekening van de Westergracht. Mensen werden door de gebiedsbeheerder (mevr. Faber) ontvangen en gezegd dat we vragen konden stellen.

Ik liep naar een van de tafels en luisterde naar wat er gezegd werd. Een man, als ik mij niet vergis was het de meneer van de gemeente, stond te vertellen over de situatie. Dat de bomen weg moesten vanwege de wortels die de tegels omhoog drukken. Dat de bomen maar 30 jaar oud worden. Dat de bomen gevaarlijk waren. En nog veel meer negatiefs. Ik wist niet wat ik hoorde. Wat een negativiteit en onwaarheden die vertelt werden. De bomen worden niet 30 jaar, want de meeste zijn al 60 jaar en ouder. Dat heb ik ook gezegd en toen zei de meneer "Ik ben geen bomenspecialist, ik weet het niet precies" en gauw praatte hij verder. Nou, als meneer van de gemeente zou je best wel mogen weten hoe oud de bomen zijn waar je over praat.

Ik ben weggelopen bij deze tafel en stond even met een kennis te praten. Heel kort daarna kwam er een man bij staan. De bomenexpert. Die vertelde ons direct dat de bomen langs het fietspad gekapt zouden worden. "Ze zijn gevaarlijk. En wat als er een tak of boom op iemand terecht komt? Als er doden of gewonden vallen. Dan krijgt de gemeente de schuld, dan heeft de gemeente het gedaan!" Ik heb gezegd dat dat nu eenmaal een risico is wat een gemeente heeft. "We kunnen niet alle bomen in Haarlem kappen omdat er mogelijk een tak uit valt of dat de boom mogelijk omvalt". Toen leek de meneer niet zo goed te weten wat hij moest zeggen. Twee andere mensen die aan de tafel waren komen te staan waren het met mij eens en begonnen de bomenexpert vragen te stellen. Ik ben daarna bij deze tafel weggegaan.

Over het risico voor voorbijgangers en omwonenden wil ik graag iets uitleggen. Natuurlijk wil ik niet dat er gewonden of doden vallen. Als een boom of de bomen ziek is/zijn of verzwakt waardoor er een serieus risico is voor voorbijgangers en/of omwonenden, natuurlijk moet daar dan wat aan gedaan worden. Desnoods moet de boom gekapt. Maar. Daarvoor moet wel goed onderzoek gedaan worden. De bomen moeten onderhouden worden. En regelmatig gecheckt worden. In de huidige situatie zijn de bomen al jaren niet onderhouden. Is er al jaren niet gecontroleerd hoe het met de bomen gaat. Onderzoeken zijn er wel gedaan. Uit meerdere rapporten blijkt, dat het goed gaat met de bomen en dat ze gezond zijn. Als natuurwaarnemer zou ik er aan toe willen voegen dat ik de bomen er goed uit vind zien. De kroon ziet er goed en normaal uit. De stam heeft geen rare plekken, bulten of andere afwijkingen. En er groeien geen paddenstoelen op (schimmel, rot, verzwakt of dood hout). Ik ben geen bomendeskundige, afhankelijk van omstandigheden kan er altijd wat met een boom gebeuren, maar ik zie persoonlijk (nog) geen reden waarom er iets met de bomen aan de hand zou zijn.

De bomen hebben al een aardige leeftijd bereikt en tja. Zolang ze goed zijn zijn ze goed. Maar er zal een dag komen dat ze misschien vervangen moeten worden. Dan zou ik dat geleidelijk doen. Bijvoorbeeld een boom vervangen, een paar bomen laten staan, een boom vervangen, een paar bomen laten staan. Dan behoud je zo lang mogelijk de laan met hoge bomen, dan hebben de nieuwe bomen de tijd om te groeien en kan de natuur die er gebruik van maakt hier ook geleidelijk aan aan wennen. Wat voor type boom er voor terug moet komen, dat vind ik een lastige vraag. Elke boom heeft voor en nadelen. Op de eik kan de eikenprocessierups voorkomen en met de herfst valt er ook een hoop rommel (eikels bijvoorbeeld) uit de bomen. Wil je die als fietser op je hoofd? Ik weet het niet. En in hoeverre raakt daarmee deze laan uit evenwicht. Ene kant populieren, de andere kant eiken of iets anders. En een belangrijk punt: Grondwater. Populieren nemen véél grondwater op. Wat gebeurt er als je die grote bomen weghaalt? Wat doet dat met het grondwater? Wanneer je de bomen geleidelijk vervangt, zoals mijn voorstel een wel, een paar niet, een wel, een paar niet, dan kun je ook goed zien wat dat met het grondwater doet. Naar het grondwater en wat de grondwaterstand gaat doen als je deze bomen allemaal weghaalt, daar heb ik geen informatie van. Ik ben dat in de rapporten die ik heb gezien/gelezen niet tegengekomen.

Verschillende mensen wijzen mij op het feit dat er tijdens de recente storm veel takken uit de bomen zijn gekomen. En dat er op verschillende plekken (grote) populieren zijn omgegaan. De afgelopen storm was de heftigste storm in Nederland in meer dan 100 jaar. Wees je hier bewust van. Ik zeg het daarom gewoon even nog een keer. De afgelopen storm was de heftigste storm in Nederland in meer dan 100 jaar. Wij zijn gewend dat harde wind en de hollandse stormen leuk zijn. Dat het dan stoer is om naar het strand te gaan en te voelen en met kleine "testjes" (tegen de wind in leunen) te ervaren hoe heftig de wind is. Als in Amerika een tornado is, dan slaan mensen op de vlucht. Ze ontvluchten het gebied of schuilen in kelders. Windkracht 10 en (bijna) 11, is geen "Hollandse storm" waarbij je stoer op de boulevard gaat ervaren hoe hard het waait. Dat zijn windsnelheden, en niet voor niets code rood "Gevaarlijk weer", waarbij je thuis en/of binnen blijft. Op Wikipedia valt te lezen hoe de windkracht op de schaal van Beaufort wordt ingedeeld en wat de effecten op zee en op land zijn. . En lees dan ook bij windkracht 8 ("twijgen breken van bomen"), bij windkracht 9 ("takken breken af"), windkracht 10 ("bomen raken ontworteld") en windkracht 11 ("flinke schade aan bossen"). Het is dus echt volstrekt normaal dat in Haarlem overal takken op de grond liggen en dat er zelfs bomen zijn omgewaaid. En dat mensen schrikken van wat de storm heeft veroorzaakt, dat is logisch en begrijpelijk. Ik was thuis en hoorde overal om het huis bomen omgaan. Ik ben toen ook best geschrokken. Ik ben nu als het ook maar een beetje waait ook ineens extra alert of er geen takken uit bomen vallen ofzoiets. Ik vind het ook een wonder dat er in Haarlem niemand gewond is geraakt of erger. De schrik zit er bij veel mensen goed in. Bij ons in Haarlem was ruim windkracht 10 (zeg 10,5). En in tegenstelling tot 415 andere bomen in Haarlem, staan de bomen aan de Westergracht nog allemaal. Dat er 415 bomen, waaronder veel populieren zijn omgewaaid, heeft ook andere achterliggende redenen. 1) Het was ruim windkracht 10. 2) het was zomer, de bomen stonden vol in blad. 3) Ik ben van mening dat er wel érg veel bomen zijn omgegaan en heb hier eerder al een topic over gemaakt: . Daar is gebleken dat onderwerpen als droge grond, te hoge grondwaterstand en graafwerkzaamheden waarschijnlijk een rol hebben gespeeld in het omwaaien van zóveel bomen.

Het werd ondertussen bij de inloopavond over de kap van de bomen aan de Westergracht drukker en drukker. De meneer van de gemeente besloot om toch maar centraal een verhaal te houden. Hij heeft genoemd wie er vanuit de gemeente en aannemers e.d. aanwezig waren. Daarna vroeg hij de bomenexpert naar voren om iets over de bomen te zeggen. Tussendoor wilde een aantal mensen vragen stellen en daarbij liepen de gemoederen al wat op. Met elkaar werd op gegeven moment besloten om de bomenexpert zijn verhaal te laten doen. Maar kort na de start van zijn verhaal grepen aanwezigen in. De bomenexpert was alleen maar negatief over de bomen. De bomen waren "lummels" en "mienkukels". Er was volgens hem flink in de bomen gezaagd om ze klein te houden. Ik woon al 8 jaar in de buurt van de Westergracht en ik kom er niet dagelijks. Maar ik heb het nooit gezien en ook nooit achteraf gemerkt of gehoord dat er iets gebeurd was. De houding van de bomenexpert was mijn inziens opvallend. Zelfs voorstanders van de bomenkap spraken met respect voor de bomen. Zij hadden het "netjes' over bomen, over populieren. Terwijl de bomenexpert sprak over "Lummels" en "Mienkukels". Rare houding die ontzettend averechts heeft gewerkt. De houding van de bomenexpert riep veel ergernis bij mensen op en er werden wat "knuppels in het hoenderhok" gegooid. Onder andere over waarom voor dit plan is gekozen. Volgens een van de aanwezigen had dat niets te maken met dat dit het beste plan was ofzoiets. Nu kon dit plan als "groot onderhoud" afgedaan worden (ipv herinrichting), waardoor een reeks procedures niet gevolgd hoefden te worden. Dit scheelt de gemeente geld en voorkomt een inspraakprocedure. Een andere medewerker van de gemeente kwam daarop van achterin de zaal naar voren gelopen en was niet gediend van de stand van zaken. Ze zei dat dit een inloopavond is, waar de gemeente en aannemers iets komen vertellen en waar mensen vragen kunnen stellen. Meer niet.

Onbedoeld legde ze, wat mij betreft, daarmee precies een pijnlijke plek bloot. Je mag luisteren. Je mag vragen stellen. Maar je mag niets zeggen. En je mag vooral de andere aanwezigen niet informeren over hetgeen jij weet. Dat is de indruk die ik van het begin van deze bijeenkomst had en wat nu eigenlijk door haar bevestigd werd.

Volgens de bomenexpert heeft de auto-weg geen last van de wortels, alleen het fietspad. Even later zei hij meerdere keren dat de wortels razendsnel groeien, in no-time aan de andere kant van de weg zijn en dan in de dikte gaan groeien en daarmee de weg omhoog drukken. Volgens anderen is er niet of nauwelijks sprake van het omhoog drukken van de weg door wortels, maar is het fietspad hier en daar verzakt. Waarom moet dat fietspad toch perse geasfalteerd worden? Ik heb een reeks documenten gelezen en het is mij niet duidelijk geworden. In de rapporten heb ik dat niet goed kunnen lezen. Ik heb eerlijk gezegd ook geen rapport gezien waar überhaupt het fietspad onderzocht werd. Wat ik van tegenstanders van de bomenkap hoor is dat de fietsersbond er een groot aandeel in heeft. Zij waren ook betrokken bij het plan voor het Houtmanpad. Het is wat mij betreft zonde om dit fietspad te asfalteren. Er ligt al zoveel asfalt in ons land. Aan de noordzijde van de Westergracht ligt al een geasfalteerd tweerichting verkeer fietspad. En dan zou dit ook een (tweerichting verkeer) geasfalteerd fietspad worden. Waarom? Met dit tegelfietspad is, wat mij betreft, niet echt veel mis. Bij het spoor is een zwak stuk. Daar liggen tegels los, zijn kapot en zijn er wat gaten tussen de tegels. Dit moet duidelijk opgeknapt worden. Verderop loopt het fietspad wat schuin af. Dat is over een langer stuk en is niet in het verlengde van de boomwortels maar in fietspad-richting. Daarom wekt het de indruk dat er sprake is van verzakking of zoiets. Een asfalt fietspad nodigt ook uit voor wielrenners om veel meer gebruik te maken van deze weg. Dit merk ik al aan de andere zijde waar asfalt ligt. Daar moet je soms echt oppassen omdat er ineens een wielrenner met hoge snelheid aankomt. Overigens vind ik dat veel (ook 'gewone') fietsers vaak ontzettend hard (te hard) fietsen. Maar goed, dat is nu even niet zo belangrijk.

Men geeft aan dat, omdat het fietspad geasfalteerd gaat worden, de wortels dusdanig beschadigd zullen raken dat de boom kan omvallen. Ik heb hier onvoldoende kennis van. Ik weet niet of dat waar is. Het is nooit goed als bomen beschadigd raken aan de wortels. Daardoor is grotere kans dat de boom ziek wordt. Grotere kans dat de boom minder grip heeft op de grond. Enzovoort. Ik weet niet of dat zo is, of de wortels beschadigd worden wanneer er asfalt aangelegd gaat worden. Ik weet ook niet om hoeveel beschadiging aan de wortels het eventueel gaat. Maar hoe dan ook is dat nooit goed voor een boom. Daarbij valt wel op te merken dat een reeks bomen vrij ver van het fietspad staat en de vraag is dan of daar ook wortels van beschadigen. Langs de Vlaamse weg (in de Ramplaankwartier) ligt een asfalt fietspad vlak naast de bomen. Waarom kon het daar wel? Bovendien zijn er zoveel alternatieven. Je kunt het fietspad weghalen, er ligt immers al een fietspad en er groenstrook van maken. Je kunt het fietspad verleggen. Je kunt het normale onderhoud aan het fietspad doen, door de tegels eruit te halen, het pad op te hogen met zand en de tegels er weer goed in te leggen. En er zijn vast meer mogelijkheden waar ik geen weet van heb. Technieken waarbij je toch asfalt kunt aanleggen en de bomen kunt behouden zonder ze ook maar te beschadigen. Er is in de rapporten nauwelijks informatie over. Dit is ook een van de bezwaren voor de kap die tegenstanders van de kap aanvoeren. Er is onvoldoende onderzoek gedaan naar mogelijkheden en alternatieven.

En dat is misschien waar het - op dit moment - vooral allemaal om gaat. Dat de gemeente en de aannemers onvoldoende onderzoek hebben gedaan. En dat de gehele gang van zaken, het samenstellen van de adviescommissie, het uitnodigen van buurtbewoners, de inloopavonden, het informeren van mensen, dat dat toch flink mis is gegaan en eigenlijk opnieuw moet. (Over deze punten is meer te lezen in het bezwaar). Burgers moeten de gemeente kunnen vertrouwen. Maar dat blijkt in dit geval niet te kunnen. De betrokkenen zijn onvoldoende geïnformeerd en niet eerlijk geïnformeerd. In de rapporten lijkt diverse informatie onjuist of helemaal te ontbreken. Hoe kunnen burgers deze zaak dan nog vertrouwen en een weloverwogen keuze/standpunt innemen?

Er worden tijdens deze avond veel kritische vragen gesteld, waarop verschillende keren het antwoord uitblijft. Men weet het niet. De tegenstanders van de kap zijn veel aan het woord en kunnen de aanwezigen wel veel vertellen over de rapporten, de gang van zaken en meer. Rond een uur of 20:00 sluit men de inloopavond af. Er wordt nog wat nagepraat. Goed om te zien dat verschillende voor- en tegenstanders elkaar op dat moment, op een goede manier, opzoeken en nog met elkaar in gesprek gaan. Ik vond dat buiten de houding van de gemeente, de aannemer en de bomenexpert de sfeer best goed was. Soms verhief iemand zijn stem of werd er door elkaar gepraat. Maar dan zeiden andere aanwezigen er wat van en daar werd goed naar geluisterd. Dat vind ik toch erg positief. Aan alle mensen die daar aan bijgedragen hebben: Bedankt!

Op dit moment ben ik persoonlijk tegen de kap van de 41 bomen. Omdat er geen goede reden/onderbouwing is waarop de kap van deze bomen noodzakelijk zou zijn. Daarmee wil ik niet zeggen dat de bomen "voor altijd en eeuwig" moeten blijven staan. Als er daadwerkelijk iets met een van de bomen is. Als deze ziek is, verzwakt is of om een andere reden een serieus gevaar vormt, dan sta ik er achter dat er iets moet gebeuren, desnoods kap. Maar daar moet dus wel gegronde reden voor zijn. Daarnaast vind ik het vanuit natuur-oogpunt ontzettend zonde als de bomen nu onnodig en massaal gekapt worden. De bomen zijn oud en bevatten veel waardevolle natuur. Bijvoorbeeld de korstmossen. Al verschillende keren vond ik rupsen van de "Schilddrager", die uit deze bomen kwamen. De schilddrager heeft de populier als waardplant. De vleermuizen maken veel gebruik van deze prachtige bomenrij als foerageerroute omdat de bomen veel voedsel bevatten. Een hele belangrijke vind ik ook de kraaiachtigen. Zwarte kraaien, eksters en een flinke kolonie kauwen maken gebruik van deze bomen en soms zie ik er ook vlaamse gaaien die in Haarlem echt weinig gezien worden. De bomen worden door veel dieren gebruikt en voor hen zal de schade ook flink zijn. Allerlei vogels broeden er in waaronder zwarte kraai, mezen en boomkruipers.

Heb je vragen over de bomenkap bij Westergracht? Laat het weten! Je kunt in dit topic reageren. Laat je goed informeren. Als je vragen hebt aan de gemeente of de aannemers, je hebt de mogelijkheid om hen, bijv via mail, te benaderen hierover. Leg eventueel je vraag aan zowel gemeente/aannemers als aan de actiecomité voor. Dan kun je zelf je afwegingen maken. Er staan diverse documenten en rapporten over de Westergracht online op de website van haarlemsbouwplannen (zie 1e bericht van dit topic). Daar staat ook een bezwaar tegen de kap. Dat is een mooie samenvatting met argumenten waarom veel mensen tegen de kap zijn. Lees gerust de documenten. Ze zijn over het algemeen niet verschrikkelijk lang en het meeste is prima te begrijpen. Als je vragen hebt over iets wat er in staat, kun je gerust contact opnemen met de auteurs of je vraag hier voorleggen.

Vriendelijke groeten, Marleen
* . * Lees sinds je vorige bezoek. * *

Gebruikersavatar
NiH
Beheerder
Berichten: 729
Lid geworden op: Vr 22 Nov 2013, 12:20

Re: Westergracht (Hoofdtopic)

Berichtdoor NiH » Za 21 Nov 2015, 11:19

Hallo allemaal,

De bezwaren zijn afgewezen. Begin januari mag er gekapt worden.

Voor meer informatie & het artikel, zie: viewforum.php?f=18

Groetjes, Marleen
* . * Lees sinds je vorige bezoek. * *

Gebruikersavatar
NiH
Beheerder
Berichten: 729
Lid geworden op: Vr 22 Nov 2013, 12:20

Re: Westergracht (Hoofdtopic)

Berichtdoor NiH » Do 26 Nov 2015, 18:43

Hallo allemaal,

Vanavond is er weer raad. Met o.a. een rondvraag over de Westergracht.
Zie ook het topic: ""

Groetjes, Marleen
* . * Lees sinds je vorige bezoek. * *


Terug naar “Leidsevaartbuurt (Incl. Houtvaartkwartier)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast