Tuin-onder-de-loep-dag

De Tuin-onder-de-loep-dag is een evenement van Natuur in Haarlem en vond in 2013 voor de eerste keer plaats. Het is altijd op een woensdag, halverwege de maand juli. Tijdens de Tuin-onder-de-loep-dag gaan de bewoners van Haarlem op zoek naar wilde/natuurlijke natuur in hun eigen tuin of balkon. Onder de bloempotten, tussen de planten, in de vijver, tussen het openhaardhout, in de schuur, op/in de boom etc. De waarnemingen worden door de waarnemers zelf geregistreerd op waarneming.nl.

Een Haarlems natuurevenement!


Tuin-onder-de-loep-dag 2014:
De Tuin-onder-de-loep-dag van 2014 vindt plaats op 16 juli. Iedereen kan meedoen. Kennis van de natuur is geen vereiste.
In het begin lijkt het waarnemen en registreren en uitzoeken wat het is misschien een hele klus. Natuurlijk kost dat de eerste paar keer wat tijd, moet je goed lezen en is het misschien wel even 'een klus'. Maar je zult zien als je het een paar keer hebt gedaan, dat het al een stuk sneller gaat. Het registreren van de waarneming moet je echt zelf doen, want jij bent de waarnemer. Maar met het opzoeken van de namen kunnen we je altijd helpen.
Je hebt de hele dag de tijd om in je tuin of op je balkon op zoek te gaan. Je kan zelf kiezen op welk moment van de dag je dat doet.
Je mag zoveel waarnemen als je zelf wilt. Zoveel als je kunt vinden is leuk, maar bijvoorbeeld 5 waarnemingen is ook al goed!
Het evenement staat ook op facebook.
Blauwe reiger
Benodigdheden:
 • Een digitale camera (evt die van je mobiel)
 • Computer met internet
 • Een account op waarneming.nl (is gratis)
 • Je tuin of balkon (of die van iemand anders, uiteraard met toestemming van de eigenaar!)
 • Eventueel een account op het waarneming.nl forum en/of het Natuur in Haarlem forum.
 • Pen of potlood en papier

  Hoe werkt het?
  1. Ga op 16 juli 2014 naar de tuin of balkon die je 'onder de loep' gaat nemen.
  2. Kijk nu goed onder bloempotten, tussen de plantjes, op en onder de blaadjes van planten, onder schors of stenen op de grond, overal waar je kunt kijken.
  3. Zie je een (wilde/natuurlijke) plant, dier, paddenstoel, mos of korstmos? Maak er een of meer foto's van. Voorbeelden van foto's zie je hieronder. Planten die zijn aangeplant of ingezaaid, of huisdieren tellen niet mee.
  4. Schrijf op het papier wat je hebt gevonden en waar je het hebt gevonden. Bijvoorbeeld: Rode kever op lavendel. Of Atalanta op vlinderstruik. Of groen beestje op grote plant met witte bloemen.
  5. Kijk in je tuin of op je balkon op zoveel mogelijk plekken. Maak van alles wat je 'waarneemt' een of meerdere foto's. Schrijf elke waarneming ook even op.
  6. Ga daarna naar je computer. Log in op waarneming.nl. Voer je waarnemingen in. Als je niet weet wat je hebt gezien, kun je "Plant onbekend" of "Vlinder onbekend" of "Insect onbekend" etc invullen. Plaats je foto's bij de waarnemingen.
  7. Als je dat wilt kun je eerst zelf proberen de namen te zoeken bij wat je hebt gezien. Maak eventueel gebruik van de websites en/of boeken van de literatuurlijst.
  8. Kun je de naam niet vinden? Of heb je vragen over je waarneming(en)? Ga naar het waarneming.nl forum of het Natuur in Haarlem forum. Maak een account als je dat nog niet hebt. Log in. Zoek het juiste 'board' op over je onderwerp. Plaats een bericht met je vraag en de link naar je waarneming met de foto's.
  9. Op de pagina van je bericht op het forum, staat een link. Kopieer deze link. Ga terug naar je waarneming. Kies in het menu voor "Externe link toevoegen". Plaats daar de link naar je bericht op het forum. Wacht reactie op je forumbericht af. Heb je een naam voor je waarneming gekregen? Wijzig dan je waarneming. Alle waarnemingen met foto worden gecontroleerd door experts van waarneming.nl. Waarnemingen met een groen vinkje zijn goedgekeurd. Het kan zijn dat je een bericht krijgt van een expert (admin) met dat het toch een andere soort betreft. Pas dan je waarneming even aan.
  10. Als je dat wilt kun je je leukste waarnemingen uit je tuin of van je balkon van de Tuin-onder-de-loep-dag met ons delen in het Tuin onder de loep dag topic op het forum.

  Vragen over de Tuin-onder-de-loep-dag:
  Heb je een vraag over de tuin-onder-de-loep-dag? Stel je vraag (bij voorkeur) op het forum of stuur een e-mail: natuurinhaarlem@live.nl

  Voorbeelden van foto's:

  Vlinder
  Een nachtvlinder (Kleine zomervlinder)
  De tekening op de rug is goed te zien

  Een kikker
  Een kikker (Bruine kikker)
  Zowel de zijkant als de rug zijn goed te zien

  Een gal
  Een gal (Gordelgalwesp)
  Foto van de bovenzijde van het blad

  Een gal
  Een gal (Gordelgalwesp)
  Foto van de onderzijde van het blad

  Een mug
  Een mug (Reuzenlangpootmug)
  De tekening op de vleugels is goed te zien. Een voorwerp met vaste grootte erbij om formaat te verduidelijken.

  Een mierennest
  Een mierennest
  Een overzichtsfoto en een vergroting of detailfoto.
  (In 1 foto maar mag ook als twee losse foto's)